DustIQ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

σε φωτοβολταϊκά πάρκα που προκαλείται από τη σκόνη ή άλλους ρύπους στα Φ/Β πάνελ

DustIQ Soiling Monitoring System

Προϊόν: DustIQ Soiling Monitoring System

Περιγραφή: Το DustIQ παρακολουθεί την απώλεια της φωτεινής μετάδοσης της ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλείται από τη σκόνη ή άλλους ρύπους σε φωτοβολταϊκά πάνελ χρησιμοποιώντας την νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία Optical Soiling Measurement (OSM) της Kipp & Zonen. Δεν έχει κινούμενα μέρη και δεν χρειάζεται το φως του ήλιου για να κάνει τις μετρήσεις του. Το DustIQ παρέχει τις πληροφορίες στα συστήματα διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε πότε και πού να καθαρίσετε.

Κωδικός SKU: 01.038XXX

Κατασκευαστής: Kipp & Zonen

Τιμή: Επικοινωνήστε μαζί μας


Γενικά Χαρακτηριστικά


 • Ακριβή μέτρηση της ρύπανσης των φωτοβολταϊκών μονάδων
 • Μετράει αναλογία ρύπανσης, απώλεια μετάδοσης και θερμοκρασία φωτοβολταϊκών πάνελ
 • Το DustIQ μετρά και αποθηκεύει μια νέα μέτρηση ρύπανσης κάθε λεπτό σύμφωνα με τις συστάσεις παρακολούθησης ηλιακών πάρκων IEC 61724-1
 • Εύκολη ενσωμάτωση του συστήματος DustIQ στην φωτοβολταϊκή εγκατάσταση επειδή είναι κατασκευασμένο από τα ίδια υλικά και έχει παρόμοιες διαστάσεις με τα βιομηχανικά φωτοβολταϊκά πάνελ
 • Το DustIQ δεν έχει εξωτερικά ή κινούμενα μέρη και, μετά από μια απλή αρχική βαθμονόμηση για να ταιριάζει με τα τοπικά χαρακτηριστικά σκόνης, δεν απαιτείται ξεχωριστή συντήρηση
 • Το DustIQ διαθέτει σειριακή επικοινωνία Modbus RTU RS-485 για εύκολη σύνδεση με εγκαταστάσεις SCADA
 • Δυνατότητα Daisy-chain έως και 3 συσκευές σε μία σειρά (chain)
 • Εγγύηση 2 ετών με δυνατότητα επέκτασης σε 3 έτη

Τεχνικά Χαρακτηριστικά


 • ΕΥΡΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: −20...+60 °C
 • ΕΥΡΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ (TL): Ποσοστό του ηλιακού φωτός που μπλοκάρεται ή διαχέεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φτάνει στις πραγματικές ηλιακές κυψέλες 0...50%
 • ΕΥΡΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ (SR): 100...50 % (SR = 100 –TL)
 • ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Φ/Β ΠΑΝΕΛ: −20... +100 °C, ± 1 °C
 • ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Modbus RTU 2-wire RS-485
 • ΤΥΠΟΣ ΓΙΑΛΙΟΥ: Γυαλί με αντιανακλαστική επίστρωση όπως χρησιμοποιείται στις Φ/Β μονάδες πυριτίου
 • IP ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: IP65
 • ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: 12 έως 30 Vdc
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: <2.5 Watt
 • ΒΑΡΟΣ: DustIQ μονάδα 4 Kg, Σφιγκτήρες στερέωσης 600 g, 10 m καλώδιο 400 g
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 990 x 160 x 35 mm

Το DustIQ παρέχει τις πληροφορίες στα συστήματα διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε πότε και πού να καθαρίσετε. Πότε; Επειδή μπορείτε να ρυθμίσετε συναγερμούς στο λογισμικό του συστήματός σας για να υποδείξει πότε έχει επιτευχθεί κάποιος λόγος ρύπανσης και ότι απαιτείται καθαρισμός. Που; Επειδή, χάρη στην οικονομική και αποδοτική τιμή του, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα δίκτυο μονάδων DustIQ για να παρακολουθείτε τη μεταβολή της ρύπανσης σε όλο το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η ρύπανση του γυαλιού των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ηλιακής ενέργειας, που προκαλεί απώλεια της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των δεικτών απόδοσης στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Τώρα, υπάρχει μια νέα, απλή και πολύ οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση. Το DustIQ μπορεί εύκολα να προστεθεί σε νέες ή υπάρχουσες ηλιακές συστοιχίες φωτοβολταϊκών πάνελ και να ενσωματωθεί στα συστήματα διαχείρισης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Η μονάδα DustIQ τοποθετείται στο πλαίσιο ενός φωτοβολταϊκού πάνελ και δεν χρειάζεται για να λειτουργήσει το ηλιακό φως. Ελέγχει συνεχώς την απώλεια μετάδοσης μέσω του γυαλιού των φωτοβολταϊκών πάνελ, που προκαλείται από τη ρύπανση, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογιστεί η μείωση του φωτός που φθάνει στις ηλιακές κυψέλες των Φ/Β πάνελ.

Το DustIQ μετράει τον λόγο ρύπανσης (Soiling Ratio - SR), ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια ισχύος σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης να γνωρίζει πότε επιτυγχάνεται μια κρίσιμη στάθμη ρύπανσης και άρα είναι αναγκαία η έναρξη των διαδικασιών καθαρισμού. Το DustIQ δεν χρειάζεται συντήρηση και καθαρίζεται με τον ίδιο τρόπο και ταυτόχρονα με τα φωτοβολταϊκά πάνελ γύρω του.

Τα μεγάλα ηλιακά / φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ρύπανσης ανά τμήμα της περιοχής εγκατάστασης, για αυτό και το πρότυπο IEC 61724-1 απαιτεί πολλαπλά σημεία μέτρησης. Το σημαντικά χαμηλότερο κόστος αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης του DustIQ σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα το καθιστά πολύ πιο οικονομικό, έτσι ώστε ο καθαρισμός να μπορεί να προγραμματιστεί όταν και όπου χρειάζεται.

Το DustIQ επικοινωνεί ψηφιακά μέσω του Modbus και διαθέτει είσοδο για έναν προαιρετικό αισθητήρα θερμοκρασίας φωτοβολταϊκού πάνελ. Μπορεί να συνδεθεί με τα πυρανόμετρα της σειράς Smart της Kipp & Zonen για μετρήσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και να ενσωματωθεί στο σύστημα SCADA του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Ο βαθμός απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ καθορίζεται κυρίως από τέσσερις κύριες παραμέτρους: 1) την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, 2) τη θερμοκρασία της ηλιακής κυψέλης (με μέτρηση στο πίσω μέρος του πάνελ), 3) τον λόγος ρύπανσης και 4) την παραγόμενη ισχύ. Έτσι, το DustIQ είναι πραγματικά ο κρίκος που λείπει για τον ακριβή υπολογισμό του βαθμού απόδοσης.

Για να μπορείτε να αποφασίσετε πότε και πού να καθαρίσετε

   Καλέστε στο 2104838270 για πληροφορίες

Δείτε τα video 

Εφαρμογές 

Το DustIQ Soiling Monitoring System μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά στις παρακάτω εφαρμογές:

 • Σε αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα καθαρισμού φωτοβολταϊκών πάρκων για την αυτόνομη λειτουργία αυτών
 • Για τον προσδιορισμό της ρύπανσης φωτοβολταϊκών πάνελ και την αναφορά των μετρήσεων σε συστήματα SCADA

Δείτε επίσης τα προϊόντα