Προστατέψτε τις καλλιέργειές σας και μειώστε τα κόστη

με τα Ασύρματα Συστήματα Παρακολούθησης Συνθηκών στις καλλιέργειες

04-06-2021 13:00:00

Τα Ασύρματα Συστήματα Παρακολούθησης Συνθηκών στις καλλιέργειες, όπως πχ το HOBOnet της ONSET ή το σύστημα Aranet, με τη συλλογή τοπικών δεδομένων καιρού και άλλων παραμέτρων κρίσιμων για τις καλλιέργειες βοηθούν τους καλλιεργητές να μειώσουν τη χρήση νερού και τα λειτουργικά έξοδα, να βελτιώσουν την ποιότητα των καλλιεργειών τους και να τις προστατεύσουν από κλιματικούς κινδύνους όπως ο παγετός και η υψηλή θερμοκρασία.

Πώς μπορεί ένα σύστημα παρακολούθησης συνθηκών σε μια αγροτική καλλιέργεια να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το αγρόκτημα ή το θερμοκήπιο σας;

Εξοικονομήστε νερό: Χρησιμοποιήστε αισθητήρες υγρασίας εδάφους ή την υπολογιζόμενη τιμή της εξατμισοδιαπνοής για να ποτίσετε μόνο όταν χρειάζεται, εξοικονομώντας νερό και ενέργεια.

Διαχειριστείτε την αντιπαγετική προστασία: Χρησιμοποιήστε αισθητήρες θερμοκρασίας για να λαμβάνετε εσείς και οι εργάτες σας ειδοποιήσεις προειδοποίησης για παγετό ή για να ενεργοποιήσετε τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας.

Μειώστε τα φυτοφάρμακα / μυκητοκτόνα: Παρακολουθήστε τις συνθήκες περιβάλλοντος όπως την θερμοκρασία αέρα, υγρασία αέρα και την υγρασία των φύλλων για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή παρασίτων για ευφυή ψεκασμό.

Βελτίωση της ποιότητας των καλλιεργειών: Παρακολουθήστε τις συνθήκες όπως τη θερμοκρασία, τη βροχή, την ηλιακή ακτινοβολία / φωτισμό και την σχετική υγρασία για την ανάπτυξη μοντέλων με στόχο τη βελτιστοποίηση του χρόνου άρδευσης και συγκομιδής.

Ικανοποιήστε τις απαιτήσεις OSHA για την ασφάλεια εργαζομένων: Χρησιμοποιήστε αισθητήρες θερμοκρασίας για να ενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις υπερβολικής θερμοκρασίας / θερμότητας προς τους διαχειριστές των αγροκτημάτων ή τους εργάτες σας και για να διατηρήσετε πλήρη αρχεία των συνθηκών.

Διαχείριση κόστους εργασίας: Παρακολουθήστε όλες τις κρίσιμες συνθήκες συγκεντρωμένες σε μια μόνο οθόνη στον υπολογιστή σας ή το έξυπνο κινητό ή τάμπλετ σας, ώστε να μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα για εργασίες σε συγκεκριμένα σημεία μεγάλων καλλιεργειών ή σε κάποια από πολλές διαφορετικές καλλιέργειες.

Διαχείριση θερμοκηπίων: Παρακολουθήστε τις συνθήκες σε θερμοκήπια με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στο κινητό σας σε περίπτωση που οι συνθήκες φτάσουν στα όρια που έχετε καθορίσει.

Διαχείριση γεωτρήσεων / αρδευτικών καναλιών: Παρακολουθήστε την στάθμη νερού σε γεωτρήσεις ποτίσματος ή αρδευτικά κανάλια με τους ειδικούς αισθητήρες ώστε να συλλέξετε ακριβή δεδομένα στάθμης και ροής νερού και να υποστηρίξετε αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικές συνθήκες ή γεγονότα την ώρα που συμβαίνουν.

Συστήματα με ασύρματους αισθητήρες

Ενώ οι κλασικοί μετεωρολογικοί σταθμοί περιλαμβάνουν συνήθως ένα καταγραφικό δεδομένων με ενσύρματα συνδεδεμένους αισθητήρες τοποθετημένους σε μεταλλικό ιστό ή τρίποδο που μετράνε τις συνθήκες σε ένα σημείο, τα συστήματα ασύρματης παρακολούθησης της καλλιέργειας, όπως το HOBOnet της ONSET ή το σύστημα Aranet, επεκτείνουν τις δυνατότητες των σταθμών ώστε να συμπεριλαμβάνουν ασύρματους αισθητήρες που αναπτύσσονται σε μια ευρύτερη χωρική περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων παρέχουν συνεχή παρακολούθηση των συνθηκών σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης από εκείνη του κλασικού μετεωρολογικού σταθμού. Τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα από το δίκτυο των αισθητήρων στην καλλιέργεια σε μια κεντρική πύλη ή σταθμό δεδομένων και στη συνέχεια στο διαδίκτυο, π.χ. σε εφαρμογή cloud όπως η HOBOlink της ONSET ή το Aranet Cloud ή την υπηρεσία μας mymeasurements.eu με πληθώρα δυνατοτήτων.

Σε περιοχές όπου λόγω μορφολογίας εδάφους οι συνθήκες είναι μεταβλητές, η δυνατότητα παρακολούθησης των συνθηκών σε μεγαλύτερο αριθμό σημείων σε ολόκληρη την περιοχή καλλιέργειας επιτρέπει αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποικιλομορφία του περιβάλλοντος. Τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων επιτρέπουν στους καλλιεργητές όχι μόνο να παρακολουθούν πολλαπλές τοποθεσίες / σημεία στις καλλιέργειες τους, αλλά και να το κάνουν αυτό με οικονομικό τρόπο, επειδή μπορούν να διοχετεύουν τα δεδομένα μέσω ενός μόνο κεντρικού σταθμού με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ.

Με τους ασύρματους αισθητήρες μπορείτε να παρακολουθείτε τις συνθήκες της καλλιέργειας και τα μικροκλίματα σε μια μεγάλη περιοχή καλλιέργειας χωρίς να τρέχετε καλώδια που θα παρεμβαίνουν στις λειτουργίες σας ή στην ανάπτυξη των καλλιεργειών σας.

Πολλές καλλιέργειες υψηλής αξίας είναι ευαίσθητες στις μεταβολές του μικροκλίματος, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία του εδάφους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και την αποδοτικότητα. Με την άρδευση μόνο των περιοχών που χρειάζονται νερό, οι καλλιεργητές μπορούν να μειώσουν τη χρήση νερού και το λειτουργικό κόστος, χωρίς να θυσιαστούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών αλλά αντίθετα να αυξηθούν διατηρώντας τις συνθήκες του μικροκλίματος στα βέλτιστα επίπεδα.

Οι καλλιεργητές μπορούν επίσης να μειώσουν τη χρήση νερού με τη χρήση της εξατμισοδιαπνοής (ET) για τη διαχείριση της άρδευσης. Ορισμένα ασύρματα συστήματα παρακολούθησης συνθηκών σε καλλιέργειες παρέχουν τιμές αναφοράς της ΕΤ, η οποία μπορεί να πολλαπλασιαστεί με συντελεστή για την συγκεκριμένη καλλιέργεια για τον προσδιορισμό της χρήσης του νερού στην καλλιέργεια. Οι καλλιεργητές χρειάζεται μόνο να ποτίζουν όταν απαιτείται, για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ των βροχοπτώσεων και των υδάτων που χρησιμοποιούνται από τις καλλιέργειες.

Βελτίωση του χρόνου συγκομιδής και της ποιότητας των καλλιεργειών

Ο χρόνος της συγκομιδής είναι συχνά κρίσιμος για την επίτευξη του υψηλότερου δυναμικού στην ποιότητα των καλλιεργειών. Για τους αμπελώνες στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, η χρονική στιγμή της συγκομιδής των σταφυλιών μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογείται το κρασί, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει δραματικά την τιμή ανά φιάλη που οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Οι Πορτογαλικοί αμπελώνες είναι γνωστοί για τον χρόνο των συγκομιδών τους με βάση την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το pH και την αίσθηση που δίνουν τα σταφύλια, εκτός από το χρώμα των φύλλων και τις κλιματολογικές συνθήκες κατά την ωρίμανση. Για παράδειγμα, η βροχή πριν από τη συγκομιδή δεν είναι ευνοϊκή καθώς η υγρασία αραιώνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλώντας απώλεια γεύσης. Αλλά ενώ η βροχή και η θερμοκρασία είναι οι μεγαλύτεροι οδηγοί στο χρονοδιάγραμμα συγκομιδής, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς τα σταφύλια ωριμάζουν.

Οι αμπελώνες, και ειδικά αυτοί που έχουν μικροκλιματικές διακυμάνσεις, μπορούν να επωφεληθούν από τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων για πιο λεπτομερή παρακολούθηση της βροχής, της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, της υγρασίας εδάφους και της ηλιακής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες σε ολόκληρο τον αμπελώνα, βοηθώντας τους να αναπτύξουν ένα καλύτερο μοντέλο για το χρονοδιάγραμμα των συγκομιδών τους.

Ευκολία απομακρυσμένης παρακολούθησης

Το σύστημα HOBOnet ή το Aranet Cloud ή η υπηρεσία μας mymeasurements.eu επιτρέπει στους διαχειριστές των καλλιεργειών να λαμβάνουν τα δεδομένα μέσω του διαδικτύου και να παρακολουθούν τις συνθήκες της καλλιέργειας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται την περιοχή.

Βασικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν στα ασύρματα συστήματα παρακολούθησης συνθηκών

Οι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή και την ανάπτυξη της βέλτιστης λύσης είναι:

  1. η ευκολία εγκατάστασης
  2. η εμβέλεια ασύρματης κάλυψης των αισθητήρων
  3. η πληροφόρηση για ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν
  4. οι ειδοποιήσεις συναγερμών
  5. η διατήρηση ιστορικών δεδομένων
  6. το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (εγκατάστασης & λειτουργίας)

Επιστροφή στον κατάλογο άρθρων.