EVEREST PROJECT

Εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών της Campbell Scientific στο υψηλότερο βουνό της Γης

16-02-2023 16:00:00

Η Campbell Scientific κατασκευάζει εξοπλισμό για πραγματικά ακραία περιβάλλοντα. Παρακολουθήστε μια σειρά από video, που παρατίθενται παρακάτω, για το σχεδιασμό και την κατασκευή αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών από την Campbell Scientific για εγκατάσταση στο Έβερεστ το υψηλότερο βουνό της Γης που βρίσκεται στην οροσειρά Mahalangur Himal των Ιμαλαΐων.

Αυτοί οι σταθμοί πρέπει να αντέξουν μερικές από τις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες στον κόσμο για να καταγράφουν και να μεταδίδουν συνεχή, μοναδικά καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αρκετές μοναδικές προκλήσεις έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος που να είναι αρκετά ελαφρύ για να μεταφερθεί στο Έβερεστ και αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει τις συνεχείς χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους.

Η Campbell Scientific σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς για χρήση σε ακραία περιβάλλοντα από το 1974. Αλλά ένας σταθμός για το Έβερεστ θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του ώστε να έχει χαρακτηριστικά για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις που είναι μοναδικές σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα υψηλού υψομέτρου.

Ολόκληρο το σύστημα σχεδιάστηκε για εξαιρετικά γρήγορη εγκατάσταση. Με περιορισμένο διαθέσιμο οξυγόνο, η ομάδα εγκατάστασης έπρεπε να είναι σε θέση να εγκαταστήσει ολόκληρο το σύστημα και να το λειτουργήσει πλήρως το συντομότερο δυνατό.

Το έργο είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις για το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί να χρησιμοποιηθούν οι τυπικές μας μπαταρίες μολύβδου-οξέος, χρησιμοποιήθηκε μια συστοιχία AGM (Absorbent Glass Mat) μολύβδου-οξέος. Αυτές οι μπαταρίες λειτουργούν καλύτερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Κάθε σταθμός προγραμματίστηκε με διαφορετική εκτίμηση για την κατανάλωση ισχύος. Αυτοί οι αυτοματοποιημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί περνούν σε κατάσταση «αδράνειας» για να μειώσουν τις ανάγκες σε ενέργεια όταν δεν υπάρχουν αρκετοί ηλιακοί πόροι για να κρατήσουν φορτισμένες τις μπαταρίες. Εφεδρικά ηλιακά πάνελ χρησιμοποιήθηκαν για την παροχή εφεδρικής υποστήριξης σε περίπτωση που ένα ηλιακό πάνελ καταστραφεί από θραύσματα πάγου και βράχων που συνηθίζονται κατά τη διάρκεια συμβάντων με ισχυρούς ανέμους. Χρησιμοποιήθηκαν προηγμένοι έξυπνοι ρυθμιστές φόρτισης με προηγμένες διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία του συστήματος ισχύος. Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται μαζί με τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλές συσκευές επικοινωνίας σε κάθε σταθμό για εφεδρεία: δορυφορική, κινητής τηλεφωνίας και ραδιοκυμάτων ευρέος φάσματος.

1. Εισαγωγή

Η Campbell Scientific εργάστηκε για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα δίκτυο μόνιμων αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών που θα εγκατασταθούν στο Έβερεστ. Μάθετε για το σχεδιασμό, τις εργασίες σχεδιασμού και την εγκατάσταση αυτών των ακραίων συστημάτων σε ένα από τα πιο σκληροτράχηλα περιβάλλοντα στη Γη.


2: Η πρόκληση

Αρκετές μοναδικές προκλήσεις έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος ώστε να είναι αρκετά ελαφρύ για να μεταφερθεί στο Έβερεστ και αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει τις συνεχείς χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους.


3: Σχεδιασμός και Κατασκευή

Ας δούμε τη σειρά Extreme Application που οι μηχανικοί της Campbell Scientific σχεδίασαν και κατασκεύασαν για να εγκατασταθούν στο Έβερεστ.


4: Δοκιμή

Χρησιμοποιήθηκαν δύο επίπεδα δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι ο ειδικά σχεδιασμένος εξοπλισμός θα ανταποκρίνεται στις απαιτητικές συνθήκες στο Έβερεστ: σε εργαστήριο και σε άλλο βουνό.


Επίλογος

Τα προϊόντα της Campbell Scientific, μπορούν να σας βοηθήσουν για να φτάξετε μετρητικούς σταθμούς που θα έχουν στιβαρότητα, αξιοποστία και μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Δείτε τα προϊόντα της εδώ.

Δείτε εδώ το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που εργάστηκε για την υλοποίηση του έργου EVEREST PROJECT.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του National Geographic με τίτλο "Μέσα στην αποστολή του Έβερεστ που κατασκεύασε τον υψηλότερο μετεωρολογικό σταθμό στον κόσμο (Inside the Everest expedition that built the world’s highest weather station)".

Για να επιτρέψει στους ορειβάτες του βουνού να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα από το Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών Everest, το National Geographic δημιούργησε ιστότοπο, όπου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εμφανίζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα καιρού, ακόμη και από το Base Camp ή παραπάνω. Τα δεδομένα είναι η ταχύτητα του ανέμου, η θερμοκρασία, η υγρασία και η πίεση σε τοπική ώρα. Everest Weather Portal

Επιστροφή στον κατάλογο άρθρων.