Πώς μπορούν οι αισθητήρες CO2 να μας βοηθήσουν στη μάχη έναντι του Covid-19

με τη μέτρηση του CO2 σαν αντιπροσωπευτικού δείκτη για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας χώρος

21-04-2021 17:00:00

Ένα από τα πράγματα που μάθαμε τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία είναι να είμαστε προσεκτικοί με τον αέρα γύρω μας, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι σε αυτόν, όταν εκπνέουν, γεμίζουν το χώρο με τον εκπνεόμενο αέρα τους. Εάν ένας από αυτούς τους ανθρώπους έχει COVID-19, θα μπορούσε να γεμίσει το χώρο με μολυσμένο εκπνεόμενο αέρα.

Ο SARS-CoV-2 ή Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί με αερολύματα που παραμένουν στον αέρα για έως και 9 λεπτά, ικανά να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των 1,8 μέτρων όταν απελευθερώνονται από μολυσμένους ανθρώπους που μιλούν, φωνάζουν, τραγουδούν ή απλώς αναπνέουν. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει αισθητήρας που να μπορεί να παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, εάν αυτά τα μολυσματικά αερολύματα αιωρούνται γύρω μας όταν είμαστε σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο υπάρχει ένας τρόπος να κάνετε τους εσωτερικούς χώρους ασφαλέστερους, βελτιώνοντας τον εξαερισμό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνει παγιδευμένος μη φρέσκος αέρας από τις εκπνοές. Με αυτόν τον τρόπο, τυχόν δυνητικά μολυσματικά σωματίδια απομακρύνονται γρήγορα, αντί να αιωρούνται μέχρι να τα εισπνεύσει κάποιος άλλος.

Οι ειδικοί λένε ότι ένας τρόπος για να μετρηθεί πόσο καλά αερίζονται οι χώροι είναι με τον έλεγχο της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα. Οι άνθρωποι εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, οπότε η ποσότητά του σε ένα χώρο σας δίνει μια ιδέα για το πόσο ο αέρας αποτελείται από τις εκπνοές ανθρώπων. Δεν είναι ένας τέλειος τρόπος μέτρησης του κινδύνου, δεν θα σας πει εάν υπάρχει πράγματι ιός covid-19 στον χώρο, αλλά είναι ένας πολύ καλός αντιπροσωπευτικός δείκτης για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας χώρος.

Είναι εύκολο να ελέγξετε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ενός χώρου διότι το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή, φορητή συσκευή όπως το καταγραφικό CO2 Aranet4 HOME.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Θέρμανσης, Εξαερισμού και Κλιματισμού (REHVA) συνιστά τη χρήση συσκευών μέτρησης CO2 σε εσωτερικούς χώρους για την εκτίμηση των κινδύνων μετάδοσης SARS-CoV-2 μέσω αερολυμάτων.

Επίσης η REHVA συνιστά να γίνεται ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο νωπό αέρα, από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, με 60m3/h ανά άτομο που ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση CO2 ≤ 800 ppm στον εσωτερικό χώρο. Η συγκέντρωση του CO2 στον εξωτερικό αέρα περιβάλλοντος (φρέσκος νωπός αέρας) είναι περίπου 380 ppm έως 420 ppm ανάλογα με το αστικό τοπίο (πάρκο, προάστιο, αστικό κέντρο κλπ).

Έχει υπολογισθεί ότι όταν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε εσωτερικό χώρο φτάνει τα 800 ppm, τότε κάθε φορά που αναπνέετε, το ένα τοις εκατό του αέρα που εισπνέετε προέρχεται από τις εκπνοές άλλων. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αυτή είναι μια ανησυχητική σκέψη.

Ωστόσο, συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα CO2 1000 ppm, 2000 ppm ή ακόμα και 4000 ppm μπορούν να βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό ή κακό αερισμό / εξαερισμό, όπου οι άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν πόση ποσότητα του αερίου CO2 έχει συσσωρευθεί.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο πως ερμηνεύονται οι μετρήσεις του CO2 διότι οι μετρήσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να παρερμηνευθούν ή ακόμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ακόμα κι αν οι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φαίνεται εύκολο να ερμηνευθούν, πολλές μετρήσεις θα πέσουν στήν γκρίζα περιοχή, κάπου μεταξύ των 700 ppm και 1000 ppm. Είστε ασφαλείς σε έναν τέτοιο χώρο; Η απάντηση είναι, εξαρτάται. Για παράδειγμα ένας χώρος με 25 άτομα σε αυτόν και μια μέτρηση CO2 700 ppm αερίζεται πολύ καλύτερα από έναν άλλο με τρία άτομα σε αυτόν και την ίδια μέτρηση.

Η βάση της αρχής, ότι η μέτρηση του CO2 είναι ένας αντιπροσωπευτικός δείκτης για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας χώρος, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, διότι εάν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ χαμηλά, όπως ≤ 700 ppm που είναι εφικτό να επιτευχθεί, σε μια επιχείρηση, γραφείο, αίθουσα διδασκαλίας, γυμναστήριο, εστιατόριο, καφετερία, supermarket ή σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο - τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 είναι μάλλον χαμηλός, τουλάχιστον από άτομα που δεν είναι πολύ κοντά σας. (Ο κίνδυνος θα είναι ακόμα χαμηλότερος εάν οι άνθρωποι φορούν σωστά τις μάσκες τους.)

Το Aranet4 HOME, εάν χρησιμοποιηθεί σαν ένα επιπλέον εργαλείο στην μάχη κατά της πανδημίας, μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην "κανονικότητα".

Δείτε μια σειρά από Videos Webinars σχετικά με το θέμα στο YouTube κανάλι μας.

Επιστροφή στον κατάλογο άρθρων.